Prof. Mirel Matyas
În anul 1999 Adunarea Generală ONU a declarat perioada 4-10 octombrie a fiecărui an drept Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic (World Space Week). Perioada a fost aleasă pentru a marca ziua de 4 octombrie 1957 când URSS a lansat primul satelit artificial al Pământului – deschizând astfel calea explorării spațiului cosmic dar și data de 10 octombrie 1967 când a fost semnat tratatul care guvernează activitățile statelor în explorarea pașnică a spațiului cosmic. Din punct de vedere educațional, această perioadă a fiecărui an reprezintă un bun prilej pentru derularea unor activități ce au ca scop aducerea în atenția elevilor a unor informații legate de astronomie – o știință scoasă în afara programelor școlare.
La Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, de câțiva ani, o echipă de profesori reușesc să-i antreneze pe elevi în activități care mai de care mai interesante, toate având ca scop atragerea tinerilor spre cunoașterea spațiului cosmic. În acest an, echipa de proiect formată din profesorii Mariana Banto, Ramona Dumitraș, Zinia Matyas, Mirel Matyas și Vasile Sîrb au propus spre desfășurare activități diverse.
Astfel, anticipând Săptămâna Spațiului Cosmic și profitând de faptul că Luna era vizibilă pe cerul dimineții, vineri 2 octombrie cabinetul de matematică ”Ioan Mocan” s-a transformat într-un adevărat observator astronomic. Elevii claselor a IX-a B, a IX-a D, a IX-a F și a X-a H coordonați de profesorul Mirel Matyas au observat Luna printr-un telescop newtonian de tip reflector, au răsfoit cărți cu conținut științific și de popularizare a științei sau au simulat diferite observații folosind soft-ul Stellarium.
Marți, 6 octombrie 2015, în holul sălii profesorale a fost vernisate două expoziții. Este vorba despre expoziția de fotografie intitulată ASTROfotografica, cuprinzând 30 de fotografii avându-i ca autori pe elevii Adina Stoica (IX D), Marius Criste (XI F) și Cezar Gabriel Fodoca (XI A) dar și pe profesorul Mirel Matyas. Cea de a doua expoziție, de filatelie și întreguri poștale cuprinzând mărci poștale cu tematica ”Cosmos”din colecțiile personale ale profesorilor Mariana Banto și Mirel Matyas dar și plicuri filatelice aniversare din colecția domnului Daniel Mureșan – membru al Asociației Colecționarilor din Sălaj. Cele două expoziții au fost apreciate de către elevii și profesorii prezenți la eveniment.
Tot marți, 6 octombrie, activitățile ce marchează Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic s-au mutat în laboratorul de fizică. Acolo, elevii participanți au putut admira expozițiile amintite dar și cele de carte de specialitate – expoziție realizată în colaborare cu Biblioteca Județeană ”Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj sau expoziția de postere și desene realizate de către elevi din clasele IX B, IX D, IX E, IX F, X D, X H, XI A, XI B, XI C și XII B. A fost prezentat de asemenea principiul de funcționare a unui telescop iar elevii au realizat prezentări PowerPoint. Activitățile au continuat și în ziua de miercuri, 7 octombrie 2015, când elevii au realizat, de asemenea, prezentări PowerPoint și Emaze care au stârnit interesul colegilor și profesorilor participanți. O surpriză plăcută a fost prezentarea unui soft, realizat de elevi, prin care erau reprezentate planetele Sistemului Solar şi informaţii despre acestea.
Activitățile noastre au fost popularizate prin intermediul site-ului școlii (www.apizal.ro), a paginii de facebook sau prin înscrierea pe platforma internațională a evenimentului (www.worldspaceweek.org) unde activitățile derulate la API au ID-ul 9009.
Interesul stârnit dar și gradul de implicare al elevilor ne dau speranțe că acest demers trebuie continuatși în anii următori.